Klobásníky II. recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

200 ml vody
lžička cukru
25 g droždí
60 g změklého sádla
žloutek
1,5 lžičky soli
100 g celozrnné pšeničné mouky jemné
350 g hladké mouky
Náplň:
mletý bůček
vejce
sůl
pepř
trocha strouhanky na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté - sypké a použijeme program Těsto. Kdo pekárnu nemá, zadělá z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z odvážených surovin) kvásek a nechá ho 20 minut nakynout. Pak přidá zbytek surovin a vymísí těsto, které je třeba asi hodinu nechat vykynout.

  2. Vykynuté nelepivé těsto propracujeme, rozdělíme na kousky (měla jsem 12, asi po 65-70 g) a do každého dobře zabalíme kus náplně.

  3. Na plechu s papírem (fólií) necháme nakynout, potřeme bílkem a dáme upéct do vyhřáté trouby (200°C/10 min, pak asi 170-180°C/25-30 min - podle velikosti klobásníků, je třeba maso propéct).

  4. Můžeme udělat i ve tvaru rohlíků, s těstem se pracuje velice dobře - je tvárné a nelepivé. Tak si je pamatuji z dětství, kdy je dělávala babička - delší, zahnuté rohlíky, těsto trošku mastnější, před pečením -podle mých nynějších zkušeností- potírané tukem. Škoda, že na přesný recept se už zeptat nemůžu. Byly velice dobré.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!