Králičí zapražená polévka - kaldoun recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- Vývar:
- 1 kg králičích ořezů, kostí, hlavy, srdce
- 1 mrkev
- půlka menšího celeru
- 1 větší bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- sůl
- voda, cca 1,5-2 litry
- Jíška:
- 125 g másla
- 125 g hladké mouky
- muškátový květ dle chuti
- Knedlíčky nebo nočky:
- 150 g králičích jater
- 125 g změklého másla
- 1 vejce
- 2-3 stroužky drceného česneku
- libeček nebo majoránka dle chuti
- muškátový květ - nemusí být
- sůl
- pepř mletý
- strouhanka dle potřeby
Postup Králičí zapražená polévka - kaldoun
Postup přípravy receptu
-
Ořezy, kosti, hlavu, srdce dáme vařit s kořenovou zeleninou a kořením do osolené vody zhruba na 1,5 - 2 hodiny. Pokud budeme chtít dávat zeleninu do polévky, dáme ji vařit až na posledních 20 minut, aby nebyla rozvařená. Pak vývar (potřebujeme cca 1,5-2 litry) scedíme, zahustíme jíškou a dochutíme dle vlastní chuti.
Pokud chceme maso a zeleninu v polévce - kaldounu, tak maso obereme a zeleninu s masem pokrájíme a přidáme dle chuti do vývaru.
Jíšku připravíme na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, na které nasypeme hladkou mouku, kterou osmažíme dorůžova za častého promíchání.
Z očištěných pomletých jater, do kterých jsme vmíchali vejce a změklé máslo a která jsme ochutili solí, pepřem, česnekem, muškátovým květem a majoránkou (libečkem) vmícháme tolik strouhanky, aby knedlíčky byly vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře tvarovat malé kuličky, případně odkrajovat lžičkou nočky.
Ty pak povaříme v osolené vodě zhruba 5 minut (nejlepší je, jeden ochutnat na zkoušku) a cedníkem vyndáme. Kdo chce, může je zavařit přímo ve vývaru.
Na talíři dozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou a můžeme podávat.