Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Drobenka:
250 g polohrubé mouky
100 g másla (měkkého)
1 vanilkový cukr (nejlépe domácí-vanilkový lusk vložený v krupicovém cukru)
2 lžíce moučkového cukru
1 prášek do pečiva
2 žloutky
50 g mandlí (lupínků)
Maková náplň:
180 g máku (mletého)
250 ml mléka
3 lžíce cukru
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (v krabičce)
200 ml zakysané smetany
2 lžíce cukru
2 žloutky
cca 10 švestek (větších, rozpůlit)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme dopředu náplně: mletý mák s mlékem a cukrem asi 2 min. povaříme a dáme vychladit.

  2. Tvaroh smícháme se smetanou, cukrem a žloutky.

  3. Smícháním všech surovin, kromě mandlových lupínků, vypracujeme ručně drobenku.

  4. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a na dno rozložíme 2/3 drobenky. Na fotce je 1/2 dole, 1/2 nahoře. Více se mi osvědčilo spodní vrstvu silnější.

  5. Na drobenku nejlépe lžící navrstvíme mák, na mák dáme rozpůlené švestky, na švestky opět nejlépe po lžících rozložíme tvaroh.

  6. Tvaroh posypeme zbylou drobenkou + mandlové plátky a dáme péct asi 40 min. na 180 st.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!