Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství) recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 4-5 lžic cukru krupice
- 4 lžíce mletých lískových ořechů
- 30 dkg másla
- 2 dl mléka- přibližně
- 2 lžíce hladké mouky
- olivový olej na vymazání pánve
- 2 balení laskonek - korpus
- 1 lžíce vody
Postup Krém do laskonek (jak ho dělali za mého dětství)
Postup přípravy receptu
-
Mělkou pánev vymažeme olejem. Do nerez kastrůlku nasypeme cukr krupici a přidáme lžíci vody. Je třeba nepoužít jiný cukr, aby se karamel povedl. Zapneme na malý plamen. Cukr se rozpustí, je třeba stále míchat. Jakmile začne žloutnout, vsypeme oříšky a mícháme, dokud se v karamelu neupraží. Ale pozor, nepřipálit !! Masu nalijeme na pánev a necháme vychladnout.
Do kastrůlku dáme 5 dkg másla, rozpustíme a přidáme mouku. Mícháme, až vznikne velmi světlá jíška, pak přiléváme mléko, dokud nevznikne hodně hustá kaše, téměř jak odpalované těsto. Pak vypneme. Griliáš rozdrtíme válečkem mezi dvěma papíry. V misce ušleháme celé máslo do pěny, přidáme rozdrcený griliáš a po kouskách přidáváme kaši a šleháme na druhý stupeň. Po chvíli přidáme další stupeň a po minutě vypneme. Pokud jsou kousky griliáše křupavé, nevadí, v krému změknou.
Jedno balení laskonek rozložíme rubovou stranou nahoru, rozdělíme na ně krém, přiklopíme druhým balením a dáme přikryté do lednice.