Kuře na víně recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

1 rozporcované kuře (používám z volného výběhu)
1 lžíce oleje
kousek másla velikosti ořechu
75 g anglické slaniny
175 g menších žampiónů
16 malých cibulek
4 lžíce koňaku nebo brandy
3 lžíce mouky
400 ml kvalitního suchého červeného vína
150 ml kuřecího vývaru
1 lžíce cukru
1 bobkový list
snítka tymiánu
snítka petržele
snítka oregána
snítka estragonu
štipec muškátového oříšku
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibulky oloupeme, slaninu nakrájíme na silnější nudličky, žampiony překrojíme (podle velikosti na půl, na čtvrtky nebo šestiny). Rozporcované kuře osolíme ze všech stran. Bylinky svážeme kuchyňskou nití v bouquet garni.

  2. Ve větším kastrolu rozpustíme máslo společně s olejem. Na rozpáleném tuku orestujeme nejprve žampiony, vyndáme je z kastrolu, společně orestujeme cibulky se slaninou do jemně zlatavé barvy, také je vyndáme z kastrolu, pokud možno odděleně od žampionů.

  3. Na tom samém tuku opečeme každý kus kuřete ze všech stran dozlatava.

  4. Koňak nebo brandy krátce zahřejeme v menším hrnku, polijeme jim opečené kuře v kastrolu, zapálíme a flambujeme. Když alkohol vyhoří a plamen uhasne, vyndáme kuře z kastrolu a do výpeku nasypeme mouku, kterou asi 2-3 minuty zasmažíme do hnědavé barvy.

  5. Přilijeme krapet vývaru, dobře promícháme, aby se nám nevytvořili žmolky. Přilijeme víno, necháme odpařit alkohol a přilijeme zbytek vývaru, přivedeme k varu. Necháme krátce povařit, přidáme cukr, svazek bylin, muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Promícháme.

  6. Vrátíme zpět orestovanou směs cibulek a slaniny a všechny kousky kuřete. Promícháme. Necháme vařit za občasného promíchnutí na mírném ohni 1 až 1,5 hodiny. Asi 20 minut před dokončením přidáme orestované žampiony.

  7. Podáváme s bramborami nebo jen s bagetou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!