Kuře na víně recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 1 rozporcované kuře (používám z volného výběhu)
- 1 lžíce oleje
- kousek másla velikosti ořechu
- 75 g anglické slaniny
- 175 g menších žampiónů
- 16 malých cibulek
- 4 lžíce koňaku nebo brandy
- 3 lžíce mouky
- 400 ml kvalitního suchého červeného vína
- 150 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce cukru
- 1 bobkový list
- snítka tymiánu
- snítka petržele
- snítka oregána
- snítka estragonu
- štipec muškátového oříšku
- sůl
- pepř
Postup Kuře na víně
Postup přípravy receptu
-
Cibulky oloupeme, slaninu nakrájíme na silnější nudličky, žampiony překrojíme (podle velikosti na půl, na čtvrtky nebo šestiny). Rozporcované kuře osolíme ze všech stran. Bylinky svážeme kuchyňskou nití v bouquet garni.
Ve větším kastrolu rozpustíme máslo společně s olejem. Na rozpáleném tuku orestujeme nejprve žampiony, vyndáme je z kastrolu, společně orestujeme cibulky se slaninou do jemně zlatavé barvy, také je vyndáme z kastrolu, pokud možno odděleně od žampionů.
Na tom samém tuku opečeme každý kus kuřete ze všech stran dozlatava.
Koňak nebo brandy krátce zahřejeme v menším hrnku, polijeme jim opečené kuře v kastrolu, zapálíme a flambujeme. Když alkohol vyhoří a plamen uhasne, vyndáme kuře z kastrolu a do výpeku nasypeme mouku, kterou asi 2-3 minuty zasmažíme do hnědavé barvy.
Přilijeme krapet vývaru, dobře promícháme, aby se nám nevytvořili žmolky. Přilijeme víno, necháme odpařit alkohol a přilijeme zbytek vývaru, přivedeme k varu. Necháme krátce povařit, přidáme cukr, svazek bylin, muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Promícháme.
Vrátíme zpět orestovanou směs cibulek a slaniny a všechny kousky kuřete. Promícháme. Necháme vařit za občasného promíchnutí na mírném ohni 1 až 1,5 hodiny. Asi 20 minut před dokončením přidáme orestované žampiony.
Podáváme s bramborami nebo jen s bagetou.