Kuřecí kung pao s rýží a salátem z pekingského zelí recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- Na marinádu:
- 450 g kuřecí prsa (nakrájená na 1 – 1,5 cm kostky)
- 1 - 2 mírně našlehané bílky
- 1 lžíce škrobu (kukuřičné moučky)
- Na smažení:
- 2 lžíce olivového oleje z pokrutin
- 1 hrnek loupaných neslaných arašídů
- 1-2 zelené šalotky (nakrájené šikmo na cca 3 cm kousky)
- 2 lžíce čínského rýžového vína (nebo suchého sherry vína)
- 1-2 malé truhlíkové chilli papričky (použil jsem sušené zbavené semen a asi 2 hodiny máčené ve vodě)
- 1-2 lžíce silného kuřecího vývaru
- 1 lžíce octa z vína rýžového (vinného, nebo jablečného)
- 1 plná lžička pískového cukru (nebo 2 – 3 kostky hnědého cukru)
- několik centimetrů zelené části pórku pokrájeného na slámu
- Přílohy:
- 1 hrnek dlouhozrnné rýže
- Na salát:
- 1/2 hlávky pekingského zelí
- 1 očištěný paprikový lusk bez semínek
- 1 zelená cibulka očištěná, nakrájená na souměrné nudličky
- 2-3 lžíce červeného vinného octa
- 2-3 lžíce vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 4-5 kostek hnědého cukru
- 1 zarovnanou lžičku soli
- špetka pepře
- 1/2 šálku sezamových semínek
Postup Kuřecí kung pao s rýží a salátem z pekingského zelí
Postup přípravy receptu
-
Smícháme kousky masa s bílkem a škrobem. Vložíme nejméně na 1/2 hodiny do lednice.
Zálivku (omáčku) připravíme smícháním sójové omáčky, vína, vývaru, cukru, octa a chilli papriček.
Rozehřejeme olej a osmažíme kuře po 3 – 4 minut, nebo do zhnědnutí a změknutí masa.
Přidáme ořechy, nakrájenou šalotku a vše přelijeme nachystanou omáčkou a necháme vařit tak dlouho, až se většina vody vyvaří a směs masa je skoro suchá.
Podáváme na misce, ozdobené rajčaty, paprikou, pórkem, zelenou šalotkou apod. podle sezóny a dostupnosti čerstvé zeleniny (ředkvičky, kedlubny, atd...) a s napařovanou rýží na misce zvlášť. Každý si rýži nabírá jídelními hůlkami podle svého gusta a libosti.
Salát z pekingského zelí:pekingské zelí, paprikový lusk a zelenou cibulku očistěte, nakrájejte na souměrné nudličky, vložte do mísy a důkladně promíchejte.
Na zálivku si zvlášť do mísy nalijte několik lžic červeného vinného octa, trochu vody, olivový olej, rozpusťte asi 4 -5 kostek hnědého cukru, 1 zarovnanou lžičku soli a podle chuti přisypejte pepř.
Nechte pár minut odležet, aby se spojily v zálivce chutě.
Těsně před podáváním salát přelijte zálivkou, důkladně promíchejte, zasypte sezamem, dozdobte petrželkou či pažitkou a podávejte.