Smažené citronové lístky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

220-230 g vody
500 g hladké mouky
2 žloutky
2 lžíce rumu
30-40 g cukru
18 g droždí
2 vrchovaté lžičky citronové kůry
2-3 lžíce citronové šťávy
30 g másla
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme droždí, cukr a trochu mouky – vše z přichystaných surovin – a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin, vymísíme vláčné, téměř nelepivé těsto, které necháme v teple místnosti dobře nakynout. Pak ho propracujeme, je-li třeba, mírně podsypneme moukou a rozdělíme na 3 díly – z každého uděláme velikou bulku a po krátkém (10 min) odpočinku je rozválíme na nevelká kola (průměr kolem 20 cm).

  3. Každou placku pak rádýlkem rozkrojíme na osm trojúhelníků, kterým prořízneme střed a tím prostrčíme (provlékneme) jejich vlastní špičku – vznikne jakýsi lístek.

  4. Lístky necháme nakynout, v hrnci rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a v něm pak lístky postupně usmažíme.

  5. Z každé strany stačí přibližně 2 minuty (nebo 2 + 3 minuty), olej nemá vřít, ale kolem lístků jen hodně perlit.

  6. Hrnec není třeba zakrývat poklicí. Lístky jdou dobře obrátit i vyndat vidličkou, po usmažení je odložíme na papírový ubrousek nebo utěrku odsát přebytečný tuk.

  7. Na talíři pocukrujeme nebo můžeme lehce potřít marmeládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!