Kuřecí uzené v kyselém zelí dušené recept
Top Recepty, Pro začátečníkySuroviny na recept
- 4 uzená kuřecí stehna
- 150 g špeku
- 400 g kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 2 větší stroužky česneku
- 1 větší jablko
- 1 kl celého kmínu
- 2 dl vývaru (stačí z 1 kostky)
- Na vývar:
- kuřecí kosti ze stehen
- kuřecí kůže ze stehen
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 bobkový list
- 5 kuliček pepře
- snítka libečku
- 1,5 l studené vody
- sůl
- mletý pepř
- 1-2 vejce na zavářku
- 2 PL nasekané pažitky
- Bramborovo-mrkvový knedlík:
- 400 uvařených brambor(použila jsem z předešlého dne)
- 1 velká syrová mrkev
- 110 g polohrubé mouky
- 1/4 balíčku prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1 kl soli
- Na dozdobení:
- 1 nakrájená cibule osmažená
- 3 pl oleje
Postup Kuřecí uzené v kyselém zelí dušené
Postup přípravy receptu
-
Z uzených kuřecích stehen odstraníme kůži a kosti, které vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme v surovinách uvedenou očištěnou zeleninu, bobkový list, kuličky pepře a libeček, mírně osolíme a pod pokličkou od doby varu vaříme cca 45 minut. Po uvaření vývar přecedíme, dle potřeby dochutíme solí a pepřem, vmícháme rozklepnuté vejce a necháme 2 minutky provařit(místo vejce můžeme použít uvařené nudle, kroupy, rýži, nebo brambor).Na talíři posypeme nakrájenou pažitkou.
Stehna rozdělíme na větší části, zelí pokud je hodně kyselé lehce propláchneme, jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kostičky.
Na drobnější kostičky nakrájíme špek, cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky.
Do rozehřátého širšího kastrolu dáme rozpustit připravený špek který necháme lehce zrůžovět. Poté přidáme cibuli s česnekem, kmín a 3 minuty restujeme. Až začne špek zlátnout přidáme kousky uzených stehen a mírně osmahneme. Přidáme zelí, jablko, promícháme, podlijeme 2 dl vývaru a pod pokličkou na mírném plameni dusíme za občasného promíchání 20 minut.
Podáváme s bramborovo-mrkvovým knedlíkem, který si připravíme tak, že na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme do větší mísy brambory a mrkev, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, přidáme celé vejce a sůl. Vše v míse rukama důkladně prohněteme, vytvořené těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme váleček a dáme do hrnce s vařící osolenou vodou na 20 minut uvařit. Hotový knedlík nakrájíme na širší plátky a na talíři ozdobíme na tuku osmaženou pokrájenou cibulkou.