Kynutý dort s třemi náplněmi recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

cca 300-350 g polohrubé mouky
špetka soli
1/2 kostičky droždí
cca 150-170 ml vlažného mléka
1 žloutek
2 lžíce cukru
2 lžíce rozpuštěného zchladlého sádla
2 lžíce majonézy
Náplň maková:
viz poznámka
Náplň povidlová:
viz poznámka (nebo jiná povidla)
Náplň z mascarpone:
250 g mascarpone
1 vejce
1 bílek ušlehaný do sněhu se špetkou soli
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce zakysané smetany
2 lžíce pudinkového prášku (nebo škrobu či mouky)
hrst mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném mléce s cukrem rozdrobíme droždí a necháme cca 10 minut vzejít kvásek. Potom promícháme s osolenou moukou a žloutkem, nakonec zapracujeme i zchladlé sádlo a majolku. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou asi hodinu kynout.

  2. Mezitím připravíme náplně - makovou podle postupu v odkaze z poznámky. Makové náplně budeme potřebovat cca polovinu, zbytek dáme do krabičky zamrazit na indy. Připravíme i jablečná či jiná povidla (pokud jsou hodně tuhá, promícháme s trochou teplé vody). Do třetí misky promícháme mascarpone s vejcem, cukrem, zakysankou, škrobem či moukou a ušlehaným zbylým bílkem. Místo mascarpone můžeme použít i tvaroh z vaničky.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly. Dno kulaté dortové formy (průměr cca 26 cm) zakryjeme rozváleným prvním kouskem, natřeme makovou nádivku. Na ni dáme rozválený druhý kus těsta, natřeme povidly. Na povidla přijde poslední rozválené těsto a na ně rozetřeme nádivku z mascarpone. Můžeme posypat mandlemi.

  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. asi 20 minut, pak zakryjeme a na 160 st. dopékáme ještě asi 15-20 minut. Já přikryla dortovou formou o cca 3 cm větší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!