Kynutý rolovaný koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- cca 40 dkg hladké mouky
- 3 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 2 žloutky
- cca 10 dkg rozpuštěného másla
- půl kostičky droždí - cca 2,5 dkg
- asi 2 dl vlažného mléka
- nádivky - tvarohová, maková
- hrušková povidla (nebo jablečná)
- cca 1,5 dcl rozpuštěného sádla
Postup Kynutý rolovaný koláč
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme kynuté těsto - předem uděláme z vlažného mléka, cukru a droždí kvásek, máslo přidáváme až jako poslední do zpracovaného těsta - pokud používáte pekárnu, postup jistě znáte, můžete samozřejmě udělat i kynuté těsto podle svého zvyku a zkušenosti. Kvůli těstu sem recept nedávám, těch je tady mnoho.
Vykynuté těsto po částech rozválíme nebo roztáhneme do obdélníků, které plníme postupně různými nádivkami a smotáváme postupně do velké kulaté dortové formy - jistě jde i do menšího hranatého hlubšího plechu (podle množství těsta, nádivek a strávníků).
Naplněnou formu zalijeme rozpuštěným sádlem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20-30 minut - u horkovzdušné trouby zhruba na 160 st., u normální o trochu více.
Upečený koláč potřeme trochou rozpuštěného másla, smíchaného s rumem. Zchladlý koláč při krájení obsahuje všechny náplně.