Louhované slané preclíky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 250 g polohrubé mouky
- 30 g rozpuštěného a mírně vychlazeného sádla
- 1 žloutek
- 1/4 kostičky droždí
- 150 ml vlažného mléka
- špetka citronové kůry
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
- hrubozrnná sůl
- celý kmín
- vajíčko
- 1 sáček soda bicarbona
Postup Louhované slané preclíky
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, vlažného mléka, rozpuštěného sádla, žloutku, soli, cukru a droždí vypracujeme těsto - malinko lepivější, které dáme na teplé místo 1 hodinu kynout.
Z těsta pak ukrajujeme kousky, ze kterých tvoříme podle fantazie různé tvary a zatím je položíme na pomoučněný vál.
Dáme vařit litr vody. Když voda začne vařit, přisypeme sodu - pozor, dost to zapění a pomocí obracečky na palačinky vkládáme preclíky nejlépe po 1 - 3 kouscích do vařící vody na 30 sekund. Pak je opět pomocí obracečky vyndáme a položíme na pečící papír na plech. Pokud je třeba, ještě je upravíme a necháme vychladnout. Pak potřeme vajíčkem, posypeme hrubozrnnou solí, kmínem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200 stupňů cca 20 minut.