Maminčina sváteční vepřová kýta recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

1 kg vepřové kýty - (nejlépe oříšek)
koření Maminčino sváteční kořenářství Samuel
1/2 malého celeru
1 střední mrkev
uzený špek
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu, nejlépe oříšek, nakrájíme na silnější plátky cca 8-9 kusů.

  2. Poté maso potřeme směsí oleje a koření Maminčino sváteční“ a dáme uležet do chladna na cca 2 hodiny.

  3. Větší hranolek uzeného špeku nakrájíme na velmi jemné kostičky a dáme opéct-vyškvařit do rozpáleného hrnce. Poctivě mícháme a hlídáme, aby nedošlo ke spálení.

  4. Po opečení do zlatova a vysmažení skoro do ztracena přidáme na velmi jemné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev). Vše lehce již na mírném plameni restujeme ve vyškvařeném špeku.

  5. Vedle na pánvi v trošce oleje zprudka opečeme maso, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.

  6. Po zatažení maso přendáme do hrnce k zelenině, vložíme 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a kostku masoxu. Maso podlijeme tak, aby bylo potopeno do ¾ a dusíme cca 30 minut.

  7. Po udušení maso vyjmeme, lehce zahustíme hladkou moukou v trošce vody a provaříme cca 15 minut.

  8. Po provaření maso vrátíme do hrnce a odstavíme. Podáváme s těstovinou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!