Máslový rohlík recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

1 kg hladké pšeničné mouky
2 dkg soli
4 dkg droždí
2 dkg cukru
10 dkg stolního másla do těsta
3 dkg sušeného mléka
3 dkg másla přepuštěného na potírání
3,8 dl vody do těsta
hmotnost pečiva 30-50 g

Postup přípravy receptu

  1. Základní postup výroby těsta pro bílé pečivo. Tento sortiment pekařských výrobků připravujeme vždy na kvásek (pekařský omládek) způsobem zamíchání všech surovin najednou. Nejobvyklejší způsob, do 1/3 celkového množství tekutiny potřebné na zadělání těsta přidáme droždí, trochu cukru a část mouky.

  2. Necháme 30 minut kynout, teplota omládku 30C°. Po nakynutí přidáme zbytek vody a další suroviny. Tuhost těsta volíme podle vyráběného sortimentu. Teplota těsta v rozmezí 29-30 C°. Doba zrání těsta 1-2 hodiny.

  3. Tvarování rohlíků: Připravené těsto rozdělíme na stejné kousky, které stočíme do malých bochánků a necháme 5 minut odpočinout. Pomocí válečků vyválíme z bochánků elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Vytvarované rohlíky necháme rovné nebo do tvaru podkovy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!