Mole moreno (černé mole) recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

100 g špek
3 ks velké cibule
4 stroužky česneku
3 dílky čokolády hořké
chilli papričky sušené
900 g přední hovězí (přední šál)
1 PL paprika mletá sladká
2 KL kmín drcený
1 lžíce medu
1 l rajčatová šťáva
sůl
1 PL chilli powder
3 PL kakaa
1 PL oregána

Postup přípravy receptu

  1. Toto je recept na jednoduchou přípravu dobrého mole.

  2. Špek nakrájíme na drobné kostičky a v hlubší pánvi na něm osmažíme oloupanou a sekanou cibuli a česnek dozlatova. Pálivé chile papričky de árbol nebo pique utlučeme v hmoždíři, přidáme k cibuli a trochu osmažíme. Přidáme mleté maso a s cibulí prudce opečeme, až ztratí barvu, pak pánev přikryjeme a pomalu dusíme, až se nám maso na dně začne připékat. Pánev na chvíli odstavíme a pak připečené maso rozmícháme do masa. Takto necháme maso bez podlévání několikrát připéct. Pak přidáme sladkou papriku, kmín, oregano, kakao, čokoládu a med a trochu s masem osmažíme. Přidáme rajskou šťávu, osolíme a v troubě přikryté pomalu za občasného míchání dusíme asi 1 hod. až získáme kyprou hmotu. Nejlépe se to dělá v mikrovlnce.

  3. Hotové na talíři poprášíme aromatickým chile (Chili-Pulver nebo powder) a podáváme posypané nahrubo strouhaným balkánským sýrem s fazolemi, tortilami a omáčkami.

  4. Můžeme použít jako náplň do tacos, tykví, enchilad a pod.

  5. Správné mole by mělo obsahovat alespoň tři různé druhy paprik. Většinou se používají ancho, mulato a pasilla, nebo pasilla, guajillo a chipotle. Všechny už se u nás dostanou. Informaci o tom, kde můžete získat suroviny a pomůcky, naleznete http://www.manana.cz/vareni/links_sur.php.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!