Moučník Manon Lescaut recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 2 hrnky polohrubé, dobře prosáté mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1 polévková lžíce medu (dala jsem levandulový)
- 3 celá vejce pokojové teploty
- 2 dl oleje
- 3 polévkové lžíce strouhaného kokosu
- citronová kůra
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr (dáváte-li med, nemusíte)
- Na moučník dále potřebujeme:
- 1 konzervu kompotovaných jahod
- 1 lžíci kokosu na obalení jahod
- 1 bílek a 2 lžíce krupicového cukru na sníh
Postup Moučník Manon Lescaut
Postup přípravy receptu
-
Veškeré suroviny (pokojové teploty) smícháme v těsto. Nalijeme ho do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy.
Kompotované jahody necháme v sítku okapat a obalíme v kokosu. Poklademe jimi povrch moučníku.
Dáme do trouby a pečeme cca 30 minut při teplotě cca 170 stupňů.
Začneme ručním šlehačem šlehat 1 bílek se dvěma lžícemi krupicového cukru a šleháme, dokud hmota není hustá. Až je hustá, přimícháme mezi prsty jemně rozemnuté malé množství sušených levandulových květů. Mezitím se moučník v klidu peče.
Poté špejlí zkusíme, zda je již upečeno - cca za 25 minut to zkusíme a pokud je pečeno, pak rychle stěrkou naneseme ušlehaný bílek s cukrem, do kterého je jemně vmícháno malé množství levandulových sušených květů. Necháme ještě chvíli péci, vybereme z trouby, necháme chladit a teprve potom moučník přendáme z formy či plechu na talíř. Na závěr mírně pocukrujeme levandulovým cukrem, ale jen trošičku.