Mramorový korpus se šlehačkou recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

4 vejce
240 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
500 ml smetany ke šlehání (RAMA CREMEFINE - kupovala jsem ji v Tescu a v Bille ale určitě ji mají i jinde Je to taková fialovo-bílá lahvička ve tvaru kuželky a je z plastu)
150 g čokolády na vaření
šlehačka v krabičce
1 ztužovač

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. Ale nejprve chvíli šleháme jen bílky a pak až se udělá pěna, teprve přidáme pomalu cukr. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.

  2. Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků.

  3. Třetinu těsta přendáme do mísy a obarvíme kakaem.

  4. Doprostřed dortové formy o průměru 24cm dáme lžíci kakaového těsta a na ni 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto opět 1 lžíci tmavého a zase 2 lžíce světlého těsta. Těsto dáváme stále na jedno místo - samo se rozprostře.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C a pečeme asi 45 minut. A necháme vychladnout.

  6. Tmavá šlehačka: Den předem připravíme náplň. Do smetany nalámeme čokoládu a přivedeme k varu. Musí se 30-60 sekund vařit-musí bublat. Pak odstavíme a necháme vystydnout a dáme do druhého dne chladit do ledničky.

  7. Svařenou smetanu ušleháme šlehačem na nejvyšší obrátky do hladkého krému asi 5 minut. Ale kontrolujte to, ať nepřešleháte!

  8. Světlá šlehačka: Šlehačku ušleháme se ztužovačem.

  9. Korpus rozřízneme na 2x - namažeme a ozdobíme podle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!