Mramorový korpus se šlehačkou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 4 vejce
- 240 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 100 ml vroucí vody
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 500 ml smetany ke šlehání (RAMA CREMEFINE - kupovala jsem ji v Tescu a v Bille ale určitě ji mají i jinde Je to taková fialovo-bílá lahvička ve tvaru kuželky a je z plastu)
- 150 g čokolády na vaření
- šlehačka v krabičce
- 1 ztužovač
Postup Mramorový korpus se šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. Ale nejprve chvíli šleháme jen bílky a pak až se udělá pěna, teprve přidáme pomalu cukr. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.
Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků.
Třetinu těsta přendáme do mísy a obarvíme kakaem.
Doprostřed dortové formy o průměru 24cm dáme lžíci kakaového těsta a na ni 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto opět 1 lžíci tmavého a zase 2 lžíce světlého těsta. Těsto dáváme stále na jedno místo - samo se rozprostře.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C a pečeme asi 45 minut. A necháme vychladnout.
Tmavá šlehačka: Den předem připravíme náplň. Do smetany nalámeme čokoládu a přivedeme k varu. Musí se 30-60 sekund vařit-musí bublat. Pak odstavíme a necháme vystydnout a dáme do druhého dne chladit do ledničky.
Svařenou smetanu ušleháme šlehačem na nejvyšší obrátky do hladkého krému asi 5 minut. Ale kontrolujte to, ať nepřešleháte!
Světlá šlehačka: Šlehačku ušleháme se ztužovačem.
Korpus rozřízneme na 2x - namažeme a ozdobíme podle fantazie.