Nevařený jitrocelový sirup recept

Top Recepty, Nápoje

Suroviny na recept

jitrocel kopinatý (ten s dlouhými listy) trhá se od května do září
tmavý cukr nebo med
sklenice se šroubovacím uzávěrem

Postup přípravy receptu

  1. Listy jitrocele omyjeme a natrháme na malé kousky.

  2. Do čisté a vroucí vodou vypařené šroubovací sklenice natlačíme cca 1cm vrstvu natrhaných lístků jitrocele, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem a opět natlačíme lístky jitrocele.

  3. Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med.

  4. Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém místě (ne na přímém slunci).

  5. Po deseti dnech sirup slijeme, listy vymačkáme a vyhodíme.

  6. Skladujeme v lednici. Z 1l sklenice dostanete cca 400 ml sirupu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!