Newyorský limetkový koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
200 g sušenek Bebe
75 g másla nebo margarínu
1 lžíce hnědého cukru
1 lžička drceného kardamonu nebo mletého kardamomu
Náplň:
4 vaječné žloutky
1,5 dcl krupicového cukru
limetková šťáva z 2-3 limetek
limetková kůra z 1-2 limetek
4 vaječné bílky
Na ozdobení:
2 dcl smetany ke šlehání
limetková kůra z 1-2 limetek

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 175°C. Vyložte pečícím papírem dortovou kulatou forku s odnimatelným dnem.

  2. Ručně nebo v kuchyňském robotu rozdrobte sušenky. Rozehřejte máslo či margarín. Do rozdrobených sušenek vmíczhejte máslo, nerafinovaný cukr a mletý či rozdrcený kardamom.

  3. Směs vtlačte do formy. Pečte ji bez náplně asi 10 minut ve spodní polovině trouby a poté nechte korpus vachladnout.

  4. Nastrouhejte limetkovou kůru a limetky vymačkejte. V misce ušlehejte žloutky, 1 dl cukru a limetkovou šťávu. Misku vložte do pánve naplněné horkou, téměř vroucí vodou a vyšlehejte hustou směs.

  5. Do náplně vmíchejte limetkovou kůru. Z vaječných bílku a 1/2 dl cukru ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte jej do náplně. Náplň nalijte na korpus a moučník znovu pečte asi 15 minut uprostřed trouby. Po vyjmutí jej nechte vychladnout.

  6. Vychladlý koláč vložte asi na 2 hodiny do mrazničky. Přibližně 20 minut před podáváním jej vyjměte z mrazničky a vložte do chladničky. Ušlehejte tuhou šlehačku. Koláč potřete šlehačkou a posypejte limetkovou kůrou. Vyjměte jej z formx a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!