Pampelišková polévka podle Lidušky recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 250-300 g pampeliškových listů (pořádný puget)
- 1 větší cibule
- cca 40 g másla
- 3 plátky toustového chlebu
- zeleninový vývar (nebo drůbeží), dle potřeby
- sůl
- bílý pepř mletý
- cca 150 ml smetany ke šlehání
- muškátový květ nebo česnek dle chuti
- Dále dle chuti:
- krutony
- vařená vejce na hniličku, ztracená...
Postup Pampelišková polévka podle Lidušky
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, na kterou nasypeme krátce osmažit i pokrájený nebo natrhaný toustový chléb (může být i klasický). Pak cibulovo-chlebovou směs dochutíme buď česnekem nebo muškátovým květem, přidáme omyté listy pampelišky, přilijeme vývar (cca centimetr nad listy) a povaříme asi 5 minut.
Poté vše rozmixujeme ponorným mixerem, přilijeme smetanu. Vývar do požadované hustoty polévky dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Podáváme buď s opečenými krutony nebo s vejcem, vařeným dle vlastní chuti.
Další varianta zahuštění polévky je buď zasypáním osmažené cibule dvěma lžícemi hladké mouky a krátkým osmažením (jíška) nebo přidáním jedné větší, drobně pokrájené nebo nastrouhané brambory, kterou vaříme s pampeliškovými listy. Zahustit polévku můžeme i rozšlehanými vejci.