Pečená kachní prsa s červeným zelím a bramborových knedlíkem recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

Kachní prsa:
750 g kachních prsou s kostí (v ideálním případě 600 g vykoštěných)
2 větvičky rozmarýnu
hrubozrnná sůl
kmín
Červené zelí:
1 sterilované červené zelí
1 cibule
1 lžíce octu
1 lžička cukru
1/2 lžičky kmínu
sůl
olej
Bramborový knedlík:
500 g vařených brambor
100 g hrubé krupice
150 g hrubé mouky
1 vejce
1 lžíce oleje
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kachní prso, pokud je s kostí, ostrým nožem vykostíme a skelet si uschováme na kachní polévku. Kůži nařízneme ostrým nožem podélně a příčně, aby nám vznikly čtverečky. Musíme to provést opatrně, abychom zbytečně neřízli do masa. Poté potřeme olejem, okmínujeme, proložíme rozmarýnou a necháme půl hodiny odpočinout. Potom osolíme hrubozrnnou solí a sůl dlaněmi do masa vetřeme. Necháme ještě chviličku stát.

  2. Mezitím si dáme uvařit brambory ve slupce. Uvařené brambory necháme zchladnout za oknem a pak ještě teplé oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s moukou, krupicí, vejcem, olejem, solí a zpracujeme pevné těsto, ze kterého utvoříme 2 knedlíky. Následně uvaříme ve vroucí vodě 16 minut. Poté vyndáme, necháme chvíli vydýchat a nakrájíme bílou nití na plátky.

  3. Rozpálíme troubu na 190°C.

  4. Maso nejprve vložíme kůží dolů na studenou pánev zároveň s rozmarýnou, zapálíme pod ní plotýnku a zprudka opečeme. Maso pustí tuk, který odebíráme lžící do skleničky. Opékáme tak dlouho, dokud není kůže zlatavá, může to trvat cca 8-10 minut. Potom maso obrátíme a opékáme z druhé strany dozlatova, přibližně 6 minut.

  5. Mezitím už se nám nahřála trouba, tak trochu tuku přelijeme do pekáčku a vložíme do něj opečená prsa. Pečeme ještě 10 minut. Kdo má rád maso víc růžové, všechny kroky zkrátí o 1-2 minuty. Hotové maso vyjmeme a zabalíme na 5 minut do alobalu, aby se šťáva hezky rozlila po mase. Potom nakrájíme na plátky.

  6. Mezitím, co se nám peče maso, v kastrolu rozehřejeme olej a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme slité zelí s troškou nálevu, okmínujeme a podusíme pod pokličkou asi 8 minut. Dále dochutíme dle vlastní chuti cukrem, solí, příp. octem a chvilku ještě zahřejeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!