Perníčky (velikonoční) plněné povidly (hned měkké) recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

150 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
30 g změklého másla
2 lžíce medu
1 vejce
1 lžička koření do perníku
1/2 lžičky jedlé sody
povidla
(vykrajovátko ⌀ 5 cm - cca 35 perníčků)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve jsem do mísy prosila hladkou mouku, moučkový cukr a směs zamíchala. Dále jsem přidala koření do perníku, jedlou sodu a opět směs zamíchala. Nakonec jsem přidala změklé máslo, vejce, med a ze všech surovin vypracovala těsto, které nelepí, ale ani není tuhé. Podle potřeby samozřejmě do těsta přisypávejte mouku. Hladké těsto vypracujte na pracovní ploše, vyválejte asi 0,5 1 cm silný plát a z něj vykrajujte kolečka. Já jsem použila vykrajovátko na linecké, které má v průměru 5 cm.

  2. Na každé kolečko jsem dala trochu povidel, přikryla druhým kolečkem a po stranách přitlačila k sobě. Vzala jsem vykrajovátko, znovu vykrojila a tím je uzavřela, aby povidla během pečení nevytekla.

  3. Perníčky jsem vyskládala na plech vyložený pečícím papírem a ještě je potřela důkladně rozšlehaným vajíčkem, aby se netáhl bílek.

  4. Perníčky jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a pekla je 10 minut. Poté jsem je z horkého plechu přendala na studený, aby byly zespodu hladké a rovné.

  5. Z této dávky jsem připravila asi 35 perníčků. Počet záleží na tom, jaký průměr bude mít vaše vykrajovátko.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!