Perníčky zdobené čokoládou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 65 dkg hladké mouky
- 25 dkg cukru moučka
- 10 dkg medu
- 5 dkg rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 2 lžíce mléka
- 2 lžičku jedlé sody
- 2 lžičku mletého perníkového koření (nebo 2 prášku do perníku)
- 1 lžíce vařící vody
Postup Perníčky zdobené čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Perníkové koření dám do hrnečku a spařím 1 polévkovou lžící vařící vody. Pokud mám prášek do perníku, musím ho nejprve prosít přes malé jemné sítko (na sítku zůstane koření, amonium propadne). Nechám vychladnout.
Na vál dám mouku, cukr a sodu (prosáté amonium z prášku do perníku). Udělám důlek, do kterého dám všechny ostatní ingredience vč. spařeného koření. Kdo má rád tmavé perníčky, může do těsta přidat ještě 1 polévkovou lžíci kakaa (já nedávám). Vypracuji těsto, až je krásně hladké a lesklé. Zpočátku se zdá nemožné zapracovat všechnu mouku do těsta, ale věřte mi a vydržte!
Z těsta vyválím plát cca 0,5 cm silný a vykrajuji perníčky. Peču na 180°C. Po upečení potírám horké perníčky bílkem.
Zdobím oblíbenou polevou. Já používám bílou a extra tmavou čokoládovou polevu (CARLA), kterou nechám v horké vodě 5 min. povolit a pak ustřihnu malinký otvor v rohu sáčku s polevou.
Hotové perníčky naskládám do krabice. Na povrch položím pečící papír a něj položím rozkrájené jablíčko a pomerančovou kůru.
Je třeba hlídat stav zvlhnutí a měkkosti peníčků. Pokud je to málo, dám čerstvou kůru a jablko, pokud už dost zvlhčovadla vyndám.
Dobrou chuť.