Perníkové cupcakes s krémem z mascarpone recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

(26 cupcakes):
370 g hladké mouky
240 g třtinového cukru
270 g másla
200 ml mléka
5 vajec pokojové teploty
2 lžičky prášku do pečiva
1 polévková lžíce perníkového koření
velká špetka soli
Krém:
250 g másla
250 g mascarpone
2 lžičky mleté skořice
70 g cukr moučkový
Kdo chce, může přidat i nadrcené sušenky Lotus, jako já. Nebo namelte perníček:).
Perníčky:
150 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
30 g změklého másla
2 lžíce medu
1 vejce
1 lžičku koření do perníku
1/2 lžičky jedlé sody

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve jsem začala přípravou dortíků. Do mísy jsem prosela mouku s větší špetkou soli, kořením a práškem do pečiva. Suchou směs jsem zamíchala a dala stranou.

  2. V míse od robota jsem šlehala máslo 5 minut, dokud nebyla hmota světlá a krásně krémová. Přisypala jsem třtinový cukr a šlehala jsem dalších 5 minut. Nezapomeňte vždy v průběhu šlehaní stěrkou ze stěn mísy máslo setřít, aby nic nezůstávalo a vše se vyšlehalo rovnoměrně.

  3. Zatímco se máslo a cukr šlehá, rozkvedlám v misce vejce s mlékem

  4. Za stálého šlehání másla a cukru do mísy střídavě přisypávám mouku a přilévám mléčnou směs. Na závěr jsem těsto v míse promíchala a naplnila jím připravené košíčky na cupcaky do tří čtvrtin. Pekla jsem je ve střední části trouby na 180 stupňů, asi 15 minut. Zda jsou dortíky hotové, poznáte vpíchnutím špejle do středu těsta. Pokud je po vytažení čistá, dortíky jsou upečené. Po upečení jsem dortíky nechala vychladnout na mřížce.

  5. Dále jsem připravila perníkové těsto. Do mísy jsem prosela hladkou mouku, cukr, koření a jedlou sodu. Dále jsem přidala změklé máslo, vejce, med a vypracovala jsem těsto, které nelepí, ale ani není tuhé. Podle potřeby samozřejmě do těsta přisypávejte mouku. Hladké těsto vypracujte na pracovní ploše a uložte v sáčku do lednice.

  6. Pustila jsem se do krému. Máslo jsem v míse od robotu šlehala asi 10 minut, dokud nedosáhlo nadýchané a světlé konzistence. Poté jsem po lžících přidávala mascarpone a vždy počkala, než se směs spojí. Nakonec jsem přidala mletou skořici, moučkový cukr a ještě navíc 50 g nadrcených Lotus sušenek. Sušenky můžete úplně vynechat. Naposledy jsem vše krátce prošlehala a ještě krém promíchala stěrkou.

  7. Vrátila jsem se k těstu, které jsem na pracovní ploše vyválela asi na 0,5 cm silný plát a z něj vykrájela perníčky. Ty jsem vyskládala na plech vyložený pečícím papírem a potřela je důkladně rozšlehaným vejcem. Vejce šlehejte vidličkou asi 3 minuty. Nepotáhne se vám potom bílek a perníčky půjdou krásně potřít. Perníčky jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a pekla je 10 minut. Poté jsem je z horkého plechu přendala na studený, aby byly zespodu hladké a rovné.

  8. Na muffiny jsem nanesla krém. Do každého cupcaku jsem dala jeden upečený perníček a krém jsem ještě zasypala rozdrcenou sušenkou Lotus.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!