Pletenec z koblihového těsta recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

30 g droždí
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 vejce
1 žloutek
2 lžíce rumu
75 g hery
75 g sádla
špetka soli
citronová kůra
olej na smažení
250-300 ml mléka
100 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme kvásek. V kastrůlku lehce nahřejeme polovinu mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme 2 lžíce cukru a mouky (vše již z odváženého množství na těsto). Necháme vzejít.

  2. Ostatní ingredience smícháme v zadělávací míse (mouka, cukr, sůl, citronová kůra, přepuštěný tuk, vejce a rum). Nakonec přidáme vzešlý kvásek. Těsto vypracujeme.

  3. Zbylé mléko priléváme postupně, těsto musí být vláčné a nesmí se lepit. Vypracované těsto necháme na teplém místě kynout.

  4. Nakynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a postupně ukrajujeme kousky ze kterých válíme nudličky. Ty poté pleteme, aby se při smažení nerozbalily. Necháme ještě 30 minut kynout.

  5. Pak je smažíme dozlatova. Položíme je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk a hned obalíme v cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!