Plněné kedlubny podle babičky recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 1-2 kedlubny (podle velikosti)
- 100-150 g Drůbeží sekané“ (rozmražené)
- asi půlka mrkve
- 2 PL předvařené nesolené rýže
- 2-3 plátky anglické slaniny
- špetka mletého kmínu
- ¼ KL grilovacího koření
- malý kousek másla
Postup Plněné kedlubny podle babičky
Postup přípravy receptu
-
Kedlubny a mrkev oloupeme, kedlubny vodorovně překrojíme v půlce a vydlabeme z nich dužinu, nejlépe vykrajovátkem na kuličky nebo kávovou lžičkou. Dáme je do kastrolku a 4-5 minut je předváříme. Dužinu použijeme třeba do polévky nebo dáme okolo naplněných kedluben (já jsem jí snědla).
Kedlubny z kastrolku hned vyjmeme a necháme trochu zchladnout. Maso ze sekané (pozor – je dost osolené) smícháme s nastrouhanou mrkví, 1 nadrobno pokrájeným plátkem anglické slaniny, rýží a kořením. Promícháme, aby se suroviny spojily.
Předvařené kedlubny plníme připravenou nádivkou. Dáme do zapékací mísy, trochu podlijeme nepatrně osolenou vodou nebo zeleninovým nebo kuřecím vývarem, na každou půlku kedlubny přidáme lísteček másla a pečeme při 180º C do změknutí kedluben.
Poléváme výpekem a ke konci pečení pokryjeme každou naplněnou kedlubnu přiměřeně velkým plátkem anglické slaniny. Výpek můžeme (ale nemusíme) trochu zahustit hotovou jíškou nebo škrobovou moučkou.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo i s domácím kompotem. Dělala jsem na zkoušku a je to opravdu moc dobré, měla jsem to k večeři jen s chlebem.