Polévka ala rajská z červené řepy recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

1 cibule (větší)
2 mrkve
1 červená řepa
asi 1-2 lžíce oleje
sůl
cca 1 litr zeleninového vývaru (stačí i horká voda)
pár kapek sojové omáčky
ocet
cukr
koření:
špetka skořice
špetka tymiánu
špetka oregána
špetka bazalky
citrónová šťáva z 1/4 citronu
zakysaná smetana (na ozdobení)
ovesné vločky (na zahuštění)

Postup přípravy receptu

  1. Červenou řepu omyjeme, neloupeme a dáme ji vařit vody do změknutí (20-40 minut).

  2. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.

  3. Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a restujeme.

  4. Zalijeme horkým vývarem, vodou a vaříme do měkka.

  5. Uvařenou řepu pokrájíme a přidáme do polévky a rozmixujeme.

  6. Pokud je polévka málo hustá, můžeme přidat ovesné vločky (chvilku povaříme a rozmixujeme, obvykle přidávám hrst rovnou když zalévám horkou vodou osmaženou cibuli s mrkví).

  7. Polévku odstavíme, přidáme sójovou omáčku, ocet, citrónovou šťávu, cukr sůl a koření podle chuti.Pokud má chutnat jako rajská, musíte dochutit více:-D. Podáváme ozdobené lžící smetany, pokud nevaříte v zimě, ozdobte lístkem bazalky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!