Polievka z morských rýb a plodov mora recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

1200-1500 g mořské ryby
800-900 g směsi mořských plodů
1 l rybího vývaru (court bouillon)
2 l suchého bílého vína
4-5 malých růžových brambor
4-5 masitých rajčat
1 cibule
1 pórek
3 polévkové lžíce olivového oleje
špetka šafránu

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci speníme na oleji nadrobno pokrájanú cibuľu a pór a pridáme pokrájanú dužinu z paradajok.

  2. Menšie ryby vypitváme a dáme do hrnca spolu s hlavami s väčších rýb, s niekoľkými mušľami a kruniermi z kreviet.

  3. Pridáme štipku šafránu, podlejeme rybacím vývarom a vínom.

  4. Varíme neprikryté.

  5. Medzitým očistíme väčšie ryby, pokrájame na kusy a očistíme sépie (opatrne, aby neprasko, z nich vyberieme váčok s čiernym farbivom, a priesvitný ostrý zobáčik), z kreviet a langúst vytiahneme črievko.

  6. Malé uvarené ryby, hlavy a kruniere vyberieme z polievky, kruniere vyhodíme a z rýb oberieme mäso.

  7. Do hrnca s polievkou teraz dáme kusy väčších rýb a varíme, kým nezmäknú. Podlievame vínom.

  8. Potom k nim pridáme mäso z malých rýb, zvyšné dobre umyté mušle (neotvorené!), sépie pokrájané na kolieska a čisté chvostíky kôrovcov.

  9. Varíme, kým sa mušle neotvoria, zatvorené vyhodíme.

  10. Počas varenia stále podlievame vínom. Okrem šafránu do polievky nedávame nijaké korenie ani soľ. Podávame so zemiakmi, ktoré sme osobitne uvarili v šupke a pokrájali na kocky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!