Prošívaný minidort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Na korpus:
- 2 ks vajec
- 80 g cukru krupice
- 80 g polohrubé mouky
- 2 PL oleje
- na špičku lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- pár kapek rumového aroma
- Na krém-Alžírská káva:
- 200 ml mléka
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 2 PL cukru krupice
- 1/2 kostky másla
- 1 PL instantní kávy
- 1 ČL mleté kávy
- 2 PL vaječného koňaku
- na proložení ananasový kompot (na prokapání šťáva z kompotu)
- na potah a zdobení potahovací hmota Smartflex Velvet
Postup Prošívaný minidort
Postup přípravy receptu
-
2 bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Zašleháme do něj cukr. Potom přišleháme dva žloutky, aroma a olej. Lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva. Rendlík, či kastrůlek o průměru cca 15 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a uhladíme.
Pečeme v troubě na cca 160°C dle tipu trouby. Jakmile se korpus jakoby odtáhne od rendlíku, ozkusíme vpichem. Pokud je párátko suché, je hotovo. Opatrně objedeme boky nožem a vyklopíme na mřížku, kde necháme vychladit.
Uvaříme klasicky pudink, do kterého vmícháme obě kávy. Potom necháme pod fólií vychladit. Změklé máslo ušleháme s koňakem do pěny a přišleháme do něj pudink.
Vychladlé korpusy dvakrát prořízneme. Příklopné strany pokapeme vydatně šťávou z kompotu, lehce potřeme krémem. Spodní strany pomažeme větší vrstvou krému. Poklademe jí ananasem a dort zkompletujeme.
Celý dortík pomažeme zbylým krémem, zarovnáme a uhladíme. Dáme zatuhnout do lednice, nebo do mrazáku.
Potahovku nahřejeme krátce v mikrovlnce, propracujeme a vyválíme na cca 0,5 cm. Přeneseme na dort a dlaněmi uhlazujeme. Přebytek odřízneme (nejlépe rádlem na pizzu). Dohladíme po celém obvodu.
Kousek hmoty obarvíme gelovou barvou, vyválíme a vykrajovátkem vykrojíme kvítky, lehce je ztenčíme kosticí a nebo kávovou lžičkou. Vytvarujeme a dáme uschnout třeba do folie z bonboniéry.
Radélkem na střihy (za pár kaček za galantérie) prošijeme pravidelně boky dortu. V místě průsečíků uděláme malý důleček a do něj vmáčkneme perličku. Tak ozdobíme celý dort.
Uděláme jeden pás, šířky 3 cm, jako stuha. Oba konce ohneme tak, aby se setkali. Lehce přimáčkneme a trochu tlakem nadrhneme. Z malého proužku uděláme začišťovací proužek na střed a na spodní straně přilepíme zase alkoholem.
Namuchláme do kuličky dva kousky fólie a vypodložíme smyčky stuhy, aby nebyla placatá, ale pěkně vyklenutá. Ze zbytku uděláme dva konce stuhy. Zdobení nalepíme alkoholem na dort a nakonec ze zbytku uděláme jednoduchý copánek a dáme jej kolem spodní strany dortu.
V míste střetu konců dozdobíme zbytkem kvítků. Nabarvíme trochu hmoty na zeleno a naděláme pár lístečků, které přilepíme ke kvítkům.