Punčový řez od Iduun recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Piškot:
10 vajec
200 g cukr krupice
200 g pohrubá mouka
potravinářská barva červená nebo žlutá
sklenici marmelády
Rozvar:
200 ml vody
300 cukr krupice
punčové aroma
trocha citronky
Poleva:
300 g cukru moučka
3 lžíce vařícího mléka
2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Piškoty budou dva, takže si suroviny rozdělíme na půl: 5 vajec, 100 g cukru a 100 g mouky. Vejce a cukr dáme do úzké a vysoké nádoby a umixujeme do bílé pěny (trvá to cca 10 - 15 minut). Pak lehce vmícháme mouku. Vylijeme na plech, kam jsme předtím dali pečící papír a upečeme. 180c - cca 10 minut

  2. Druhý plát piškotu uděláme stejně jako první, jen do těsta přidáme barvivo (já používám klasické práškové).

  3. První (bílý) plát rozkrojíme podélně, vzniknou mám dva pláty. Jeden namažeme marmeládou a dáme na něj červený plát, ten silně poléváme rozvarem, pak namažeme marmeládou a přiklopíme druhým bílým plátem. Zatížíme na cca 2-3 hodiny. Pak na něj dáme cukrovou polevu.

  4. Rozvar: vodu přivedeme k varu a necháme v ní rozpustit cukr, přidáme trošku citronky, nebo citronové šťávy. Nakonec přidáme punčové aroma nebo tresť (klidně můžeme dát i trochu rumu, ale opatrně na něj).

  5. Poleva: Do vařícího mléka přidáme cukr moučku a citronovou šťávu. Metličkou mícháme, dokud poleva nezhoustne, musí být hladká a lesklá. Malou část polevy si odleje do mističky, přidáme do ní červené barvivo a smícháme.

  6. Bílou polevou polijeme celý moučník a červenou polevou vytvoříme v té bílé vzory, reliéfy, obrázky, kdo jak chce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!