Rumové řezy bez mouky od paní Veliké recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
200 g mletých vlašských ořechů
200 g mletého cukru + 2 lžíce do sněhu
80 g vlahého rozpuštěného másla
5 velkých vajíček (nebo 6 menších)
40 g kakaa
Poleva:
50 ml rumu
200 g mletého cukru

Postup přípravy receptu

  1. Zkontrolujeme, zda je doma rum. Mám vždy lahvinku rumu se dvěma vanilkovými lusky. Nádherně rum provoní a je perfektní na všechny vanilkové, krémy, koláče a náplně.

  2. Uděláme v robotu pevný sníh z bílků se dvěma lžícemi mletého cukru. Uložíme do lednice. Žloutky s cukrem vyšleháme v robotu doběla, přidáme za stálého míchání vlahé rozpuštěné máslo. Chviličku promícháme a přidáme kakao. Necháme ještě na malé otáčky kakao vmíchat. Do umíchané hmoty ručně rychle zapracujeme stěrkou sníh a mleté ořechy, vlijeme do plechu vyloženého pečícím papírem, lehce uhladíme stěrkou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů, 26 až 28 minut. Troubu vypneme a necháme dojít 10 minut v troubě, aby moučník po vytažení neklesl. Necháme zchladnout.

  3. Poleva: Navážíme 200 g mletého cukru a několikrát ho prosejeme přes síto. Do mísy robotu dáme prosátý cukr a přilijeme rum.

  4. Na nejmenší otáčky metlou pomalu šleháme, aspoň 10 minut. Pokud se nám to zdá husté, přilijeme lžíci rumu. Poleva nesmí stékat, ale musí ochutit koláč, takže rumem nešetřit, on se vsákne a poleva zůstane. Nalijeme polevu na koláč, rozetřeme stěrkou, napíšeme lísteček nese...., ještě musí uležet a dáme chladit. Na druhý den nakrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!