Semifreda - minidortíky - recept fotopostup recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Korpus
4 vejce
160 g cukru krupice
4 lžíce oleje
120 g hladké mouky
20 g kakaového prášku
Krém
smetana ke šlehání (33% šlehačka)
(15% nebo 18%)zakysaná smetana nebo třeba mascarpone
želatinový ztužovač
potravinářské želé (želatina)
ovocný kompot
na dochucení marmeláda
Na práci: formičky, misky, šlehač, případně pásku kolem dortíků, cukrářský sáček + zdobící špička, zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus si vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej a mouku míchanou s kakaem - pokud nechceme kakaové těsto, ale jen bílé, můžeme těch 20 g nahradit moukou.

  2. Nalijeme na plech - já mám 28 x 35 cm a dáme do vyhřáté trouby péct na 200°C asi na 8 - 10 minut.

  3. Necháme vychladnout. Pokud máte plech větší, budete mít korpus nižší, pokud plech menší, pak můžete vyšší korpus přeříznout napůl.

  4. Pak si vezmeme formičky - pokud nemáte originál na semifredo, můžete si je doma vyrobit z průhledných desek na dokumenty, krabic od mléka nebo třeba jako já z kelímků od jogurtu Activie nebo plechovky na colu 0,33l. Na formičky najdete spoustu návodů na internetu.

  5. Formičkou začneme vykrajovat z korpusu tvary a korpus necháme ve formičce. Můžete přidat pásku kolem dortíku, díky které vám pak dortík půjde lépe vyndat z formičky. Pásku seženete v obchodech s cukrářskými potřebami, určitě ji seženete na internetu. V kamenných obchodech jsem úspěch neměla, ale poradila jsem si a použila jsem tlačenková střeva - což je igelit, který jsem si přistřihla po krajích na výšku formičky a délku upravila podle obvodu formičky. Pásku jsem natlačila mezi korpus a formičku. Takhle si připravíme všechny formičky.

  6. Krém jde udělat z mnoha ingrediencí, můžete použít zakysanou smetanu, šlehačku, mascarpone nebo tučný bílý jogurt, můžeme do něj dát čerstvé nebo kompotované ovoce. Dát můžete samozřejmě i jiný, třeba pařížský, záleží na chuti. Důležitý je v krému ztužovač, díky němu krém ztuhne a malé dortíky budou pevné a budou držet i při převozu v autě. Já přidávám recept na jednoduchý, ale dobrý krém doplněný ovocem. Šlehačem vyšleháme jednu smetanu ke šlehání, můžeme ji dosladit. Pak přidáme zakysanou smetanu. Můžeme přidat i ovoce (třeba mandarinkový kompot nebo nasekané jahody).

  7. Co se týká množství, držte se návodu na ztužovači. Já používám ztužovač za studena, ten je na cca 700 gramů hmoty. Vím, že když mám 8 formiček z jogurtů Activie, tak je na ně spotřeba cca poloviny množství krému, to znamená 350 g.

  8. Takže si ušlehám jednu šlehačku (200 - 250 g), k ní přidám kelímek zakysané smetany (množství cca 120 - 150g - jeden malý kelímek) a podle chuti dosladím.

  9. V druhé nádobě si podle návodu připravím ztužovač. V mém případě poloviční množství sáčku a přidám ho ke krému. Zamíchám a pak pracuji rychle.

  10. Krém přendám do zdobícího sáčku a nastříkám na korpusy ve formičkách.

  11. Pokud nebudete dávat želatinu, nastříkáte až po okraje a zarovnáte stěrkou, pokud budete dávat želatinu, necháte si kousek místo. Můžete přidat ovoce. Trochu krému mi vždycky zbude, ten si nechávám na zdobení. Připravené dortíky dáme do lednice - v chladu začíná krém tuhnout.

  12. Pokud zaléváme želatinou, připravíme si podle návodu na sáčku želatinu. Místo části vody můžeme použít šťávu z kompotu. Želé vylijme na dortíky a dáme zpět ztuhnout do lednice. Na ztužovači je psáno, nechat ztuhnout alespoň 2 hodiny, lepší je víc hodin.

  13. Dortíky se dají dozdobit podle fantazie, já používám zbytek krému, pak dozdobím třeba čokoládovými ozdobami, které si připravuji z hořké čokolády pomocí zdobícího sáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!