Špikovaná kližka v zeleninové omáčce recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 800-900 g kližky vcelku (karabáček)
- 200 g uzené slaniny
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 3 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce cukru + na dochucení
- 200 ml červeného vína + hovězí vývar
- 150 ml smetany 31%
- větvička tymiánu
- olej
- sůl
- pepř
Postup Špikovaná kližka v zeleninové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na špalíčky, mrkev, celer a cibuli na kousky. Připravené maso napichujeme tenkým špičatým nožem a prošpikujeme slaninou. Co nevejde, odložíme. Maso osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem, aby udrželo tvar.
V tlakovém hrnci rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran a vytáhneme. Do základu přidáme zbytek špeku a cibuli. Restujeme pár minut a přidáme zeleninu a cukr. Po orestování přidáme tymián, protlak, hořčici a opět chvíli mícháme. Zalijeme vínem a necháme pár minut odvařit.
Vrátíme maso a zalijeme vývarem tak do tří čtvrtin masa. Hrnec zakryjeme a vaříme pod tlakem cca hodinku. Maso musí být měkké. Vytáhneme ho a uložíme do tepla. Vytáhneme tymián, vše rozmixujeme do hladka a vlijeme smetanu pokojové teploty.
Omáčka by měla mít dobrou hustotu, ale kdo chce hustší, přidá trochu jíšky nebo solamylu rozmíchaného v trošce vody. a omáčku ještě povaří. Dochutíme a podáváme nejlépe s knedlíky (měla jsem hrnkové) nebo s těstovinami.