Špikovaná kližka v zeleninové omáčce recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

800-900 g kližky vcelku (karabáček)
200 g uzené slaniny
2 cibule
2 mrkve
1/2 celeru
3 lžíce rajského protlaku
1 lžíce hořčice
1 lžíce cukru + na dochucení
200 ml červeného vína + hovězí vývar
150 ml smetany 31%
větvička tymiánu
olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na špalíčky, mrkev, celer a cibuli na kousky. Připravené maso napichujeme tenkým špičatým nožem a prošpikujeme slaninou. Co nevejde, odložíme. Maso osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem, aby udrželo tvar.

  2. V tlakovém hrnci rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran a vytáhneme. Do základu přidáme zbytek špeku a cibuli. Restujeme pár minut a přidáme zeleninu a cukr. Po orestování přidáme tymián, protlak, hořčici a opět chvíli mícháme. Zalijeme vínem a necháme pár minut odvařit.

  3. Vrátíme maso a zalijeme vývarem tak do tří čtvrtin masa. Hrnec zakryjeme a vaříme pod tlakem cca hodinku. Maso musí být měkké. Vytáhneme ho a uložíme do tepla. Vytáhneme tymián, vše rozmixujeme do hladka a vlijeme smetanu pokojové teploty.

  4. Omáčka by měla mít dobrou hustotu, ale kdo chce hustší, přidá trochu jíšky nebo solamylu rozmíchaného v trošce vody. a omáčku ještě povaří. Dochutíme a podáváme nejlépe s knedlíky (měla jsem hrnkové) nebo s těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!