Šťavnaté müsli recept

Top Recepty, Studená kuchyně

Suroviny na recept

MENŠÍ PORCE (8 porcí)
188 g směsi ovoce a vloček (půl krabičky viz poznámka 1)
100 g středně tekutého glukózového sirupu (viz poznámka 2 a 3!)
9 g palmového tuku Iva (tedy 4,5% směsi)
VĚTŠÍ PORCE (16 porcí)
415 g směs (množství směsi naplní 1000g krabičku od tuku Rama)
po rozsekání v mixéru ale krabička nebude plná
210 g glukózový sirup

Postup přípravy receptu

  1. Toto müsli je velmi jednoduché na výrobu, potřebujete si jen předem připravit hustý glukózový sirup z krystalového cukru. Směs si připravíte podle své představy, viz poznámka 1.

  2. Směs s vločkami trochu nasekejte mixérem, aby části směsi nebyly moc hrubé, ale ani moc rozmixované. Ne moc. Glukózový sirup dáme vařit, aby se z něj odpařila větší část vody (zmenší se asi o polovinu). Nesmí začít hnědnout. Hnědý cukr by byl moc tvrdý (karamel). Část (zbytek) sirupu zůstala na kastrolu. Na pekáč nasypeme připravenou směs. Roztopím tuk, přidám ho do směsi (na pekáč). Naliji tolik sirupu na pekáč na směs kolik je třeba, abych mohl směs promíchat v těsto. Promíchám vařečkou a pak rukama prohnětu (nespalte se). Protože vše dělám odhadem tak množství sirupu možná bude kolem 188g (malá porce), ale je lépe mít připraveno více než méně. Vytvořím 8 koulí (malá porce) nebo 15 koulí (velká porce), které následně silou rozplácnu na pekáči. Placky pak mají kolem 37 g. Müsli ztuhne za pokojové teploty, vyhněte se pečení. Jak je müsli zatuhlé, tak ho už jen podebrat a odlepit od pekáče. Výsledné müsli je mírně sladké pokud v něm převažují obilné vločky. Pokud převažují rozinky, brusinky nebo jiné sladké ovoce může být víc sladší. V tom případě dejte méně glukózového sirupu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!