Šťavnaté řezy recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 8 vajec
- 300 g moučkového cukru
- 8 lžic horké vody
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 350-400 ml meruňkové šťávy (může být i z kompotu, ale silnější je řádná šťáva)
- 2 lžíce rumu
- rybízová marmeláda
- Náplň:
- 0,2 dl mléka
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- čokoládová poleva
Postup Šťavnaté řezy
Postup přípravy receptu
-
Žĺtky vyšľaháme do hustej peny s polovicou cukru, pričom postupne pridáme horúcu vodu. Bielky vyšľaháme dotuha s druhou polovicou cukru.
Žĺtkovú hmotu jemne zmiešame s múkou s práškom do pečiva a snehom. Cesto rozdelíme na polovice a do jednej vmiešame kakao. Obe cestá zvlášť upečieme na vymastenom plechu, pričom najprv upečieme svetlý plát.
Vychladnutý svetlý plát potrieme ríbezľovým lekvárom a priložíme naň ešte teplý tmavý plát (hneď po upečení). Polejeme šťavou zmiešanou s rumom a necháme úplne vychladnúť.
Šťavu nalievame pomaly, po okrajoch lyžicou, aby nestiekla dolu, ale stihla vsiaknúť do cesta. Cesto má byť šťavnaté.
Z mlieka a múky uvaríme kašu. Maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne vmiešame vychladnutú kašu.
Krém natrieme na koláč a polejeme čokoládovou polevou. Krájame po stuhnutí na kocky.