Šťavnaté řezy recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

8 vajec
300 g moučkového cukru
8 lžic horké vody
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
350-400 ml meruňkové šťávy (může být i z kompotu, ale silnější je řádná šťáva)
2 lžíce rumu
rybízová marmeláda
Náplň:
0,2 dl mléka
2 lžíce polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g másla
čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

  1. Žĺtky vyšľaháme do hustej peny s polovicou cukru, pričom postupne pridáme horúcu vodu. Bielky vyšľaháme dotuha s druhou polovicou cukru.

  2. Žĺtkovú hmotu jemne zmiešame s múkou s práškom do pečiva a snehom. Cesto rozdelíme na polovice a do jednej vmiešame kakao. Obe cestá zvlášť upečieme na vymastenom plechu, pričom najprv upečieme svetlý plát.

  3. Vychladnutý svetlý plát potrieme ríbezľovým lekvárom a priložíme naň ešte teplý tmavý plát (hneď po upečení). Polejeme šťavou zmiešanou s rumom a necháme úplne vychladnúť.

  4. Šťavu nalievame pomaly, po okrajoch lyžicou, aby nestiekla dolu, ale stihla vsiaknúť do cesta. Cesto má byť šťavnaté.

  5. Z mlieka a múky uvaríme kašu. Maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne vmiešame vychladnutú kašu.

  6. Krém natrieme na koláč a polejeme čokoládovou polevou. Krájame po stuhnutí na kocky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!