Šumavská živáň recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 1,5 kg vepřové plece
- uzený bok
- klobása
- 6 velkých cibulí
- mrkev
- celer
- petržel
- ředkvičky
- 1,5 dcl oleje
- 5 paliček česneku
- petrželová nať
- celerová nať
- 20 dkg slaniny
- sůl
- pepř
- Bylinky:
- majoránka nebo zázvor
- šalvěj
- meduňka vonná nebo jiné podle chuti
Postup Šumavská živáň
Postup přípravy receptu
-
6 velkých cibulí nakrájíme na plátky, stejně nakrájíme kořenovou zeleninu - celer, petržel, mrkev a ředkvičky. Na kostky nakrájíme vepřovou plec, uzený bok, klobásu a slaninu. Přidáme petrželovou a celerovou nať, česnek nakrájený na plátky, zalijeme olejem a to všechno promícháme tak, aby se maso obalilo vším, proložíme větvičkami jehličí a necháme nejméně 8 hodin odležet a každou hodinu promícháme. Pečeme na ohni nebo v troubě s dostatečným dodáním těchto možných ingrediencí: majoránka nebo zázvor,nebo šalvěj, nebo meduňka. Pojídá se, až je maso měkké a krásně upečené za stálého polévání. Tato poznámka není zbytečná, protože to tak voní, že mnozí se na živáňskou vrhají dříve. Když pečeme na ohni, tak zeleninu cibuli, špek, česnek a nať rozsekáme a podáváme syrovou jako salát.