Šumavská živáň recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

1,5 kg vepřové plece
uzený bok
klobása
6 velkých cibulí
mrkev
celer
petržel
ředkvičky
1,5 dcl oleje
5 paliček česneku
petrželová nať
celerová nať
20 dkg slaniny
sůl
pepř
Bylinky:
majoránka nebo zázvor
šalvěj
meduňka vonná nebo jiné podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. 6 velkých cibulí nakrájíme na plátky, stejně nakrájíme kořenovou zeleninu - celer, petržel, mrkev a ředkvičky. Na kostky nakrájíme vepřovou plec, uzený bok, klobásu a slaninu. Přidáme petrželovou a celerovou nať, česnek nakrájený na plátky, zalijeme olejem a to všechno promícháme tak, aby se maso obalilo vším, proložíme větvičkami jehličí a necháme nejméně 8 hodin odležet a každou hodinu promícháme. Pečeme na ohni nebo v troubě s dostatečným dodáním těchto možných ingrediencí: majoránka nebo zázvor,nebo šalvěj, nebo meduňka. Pojídá se, až je maso měkké a krásně upečené za stálého polévání. Tato poznámka není zbytečná, protože to tak voní, že mnozí se na živáňskou vrhají dříve. Když pečeme na ohni, tak zeleninu cibuli, špek, česnek a nať rozsekáme a podáváme syrovou jako salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!