Sušená rajčata v oleji recept

Top Recepty, Ostatní

Suroviny na recept

sušená rajčata (doma v sušičce nebo koupená, odkaz v Poznámce)
1 litr vody
100 ml octu
olivový olej
česnek
bazalka
tymián
a další bylinky.

Postup přípravy receptu

  1. vodu s octem uvedeme k varu, do vřícího vhodíme sušená rajčata a vodu vypneme.

  2. Rajčata zatížíme, aby byla potopená, zakryjeme pokličkou a přímo ve vodě s octem necháme vyhladnout. Scedíme, rajčata necháme dobře okapat a pak je, pokud možno co nejvíce, osušíme.

  3. Skleničky, nachystané na naložení rajčat po vymytí ještě vysterilizujeme ve vřící vodě, vyndáme a necháme vyschnout dosucha.

  4. Na dno skleničky kápneme olej a vrstvíme rajčata, prokládáme bylinkami a plátky česneku, vrstvy zaléváme olejem. Rajčata ve sklínce mírně umačkáváme lžící (tím šetříme množství použitého oleje) a dbáme, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny.

  5. Poslední vrstvu je dobré ve sklenici přidržet na místě – třeba kusem špejle, příčně vzpříčeným pod zúženým hrdlem sklenice, a rajčata zalít olejem.

  6. Časem rajčata olejem mírně zbobtnají a je třeba, aby nevystupovala nad olejovou hladinu a zůstala bez přístupu vzduchu.

  7. Necháme uložené v chladnější, tmavé místnosti, nemusí být nutně v lednici – tam by olej ztuhnul.

  8. Po 2-3 týdnech jsou rajčata vhodná ke konzumaci.

  9. Olej po rajčatech je opravdu velice příjemně voňavý, vhodný třeba na špagety nebo pokapání pečené foccacie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!