Švestkovo- jablečný koláč se třtinovou drobenkou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1500 g švestek
- 2-3 jablka
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek podmáslí (kefíru nebo bílého jogurtu)
- 1 hrnek oleje
- 3 vejce
- 1 lžička jedlé sody nebo 1 prášek do pečiva
- rumová tresť nebo rum ale nemusí být vůbec
- 1 hrnek třtinového cukru
- Třtinová drobenka:
- 100 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 100 g másla
- 120 g hrubé mouky
Postup Švestkovo- jablečný koláč se třtinovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku se sodou a cukrem, přidáme olej, vejce a promícháme. Nakonec těsto zředíme podmáslím nebo jiným kysaným mlékem, promícháme a nalijeme na plech s pečicím papírem (nebo na plech vymazaný a vysypaný moukou).
Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme, pokapeme rumovou trestí (rumem) a rozprostřeme je řeznou stranou dolů na povrch koláče. Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na plátky, také zakápneme rumovou trestí a poklademe na těsto mezi pokrájené švestky.
Všechny přísady na drobenku smícháme, promneme prsty a nasypeme rovnomerně na povrch koláče. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme cca 35 minut.