Švestkovo- jablečný koláč se třtinovou drobenkou recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

1500 g švestek
2-3 jablka
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek podmáslí (kefíru nebo bílého jogurtu)
1 hrnek oleje
3 vejce
1 lžička jedlé sody nebo 1 prášek do pečiva
rumová tresť nebo rum ale nemusí být vůbec
1 hrnek třtinového cukru
Třtinová drobenka:
100 g třtinového cukru
1/2 lžičky skořice
100 g másla
120 g hrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme mouku se sodou a cukrem, přidáme olej, vejce a promícháme. Nakonec těsto zředíme podmáslím nebo jiným kysaným mlékem, promícháme a nalijeme na plech s pečicím papírem (nebo na plech vymazaný a vysypaný moukou).

  2. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme, pokapeme rumovou trestí (rumem) a rozprostřeme je řeznou stranou dolů na povrch koláče. Jablka omyjeme, oloupeme, nakrájíme na plátky, také zakápneme rumovou trestí a poklademe na těsto mezi pokrájené švestky.

  3. Všechny přísady na drobenku smícháme, promneme prsty a nasypeme rovnomerně na povrch koláče. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme cca 35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!