Svěží kokosové řezy s krémem - bílkové recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
300 g bílků (z cca 10-ti vajec)
200 g cukru krupice (lze trochu ubrat)
100 g polohrubé mouky
200 g kokosu
špetka soli
Krém:
440 ml smetany ke šlehání (dva kelímky)
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
2 lžíce moučkové cukru
1 ztužovač šlehačky, pokud máme smetanu méně než 33% tuku
Dále:
pikantní marmeláda dle chuti
čerstvé ovoce dle chuti (nebo kompotované)

Postup přípravy receptu

  1. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu se špetkou soli. Následně do sněhu zlehka zašleháme cukr a poté i kokos s moukou.

  2. Těsto nalijeme na nízký velký plech, vyložený pečícím papírem, rovnoměrně ho rozetřeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 10 minut dorůžova. Necháme zchladnout a rozkrojíme na délku na tři díly.

  3. Smetanu vyšleháme do tuha se ztužovačem (nemusí být), zašleháme i cukry a tvaroh a krémem potíráme pláty zchladlého korpusu, které vrstvíme na sebe. Dle chuti můžeme pláty potřít marmeládou, dodá zákusku šmrnc, ale nesmíme to přehnat, abychom ho nepřesladili. Já potírám pouze prostřední plát. Zbylým krémem potřeme i boky řezu.

  4. Řezy dáme do chladna proležet a ztuhnout, nejlépe přes noc. Pak krájíme na plátky, které dozdobíme čerstvým nebo okapaným kompotovaným ovocem. Kdo nechce použít ovoce, postačí, když řez po natření krémem posype nastrouhanou čokoládou nebo kokosem.

  5. Já krájel řezy, vzhledem k dožadování se o něco na zub ke kávě, po pouhé tři čtvrtě hodině chladnutí a řez byl už celkem poslušný a nerozjížděl se pod vrstvami krému a marmelády.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!