Sýrem plněné žampionové košíčky recept

Top Recepty, Předkrmy

Suroviny na recept

10 až 12 větších hlaviček žampiónů
1 balíček lístového těsta
sardelová pasta
100 g smetanového taveného sýra
(čerstvé bylinky dle chuti):
pažitka
bazalka
tymián
5 až 6 cherry rajčátek
sardinky v oleji (proužky)
Na dohotovení:
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Proti klasickým plněným žampiónům mají tyto kousky pečené v kabátku z lístkového těsta neoddiskutovatelnou výhodu: Svůj pohledný tvar si udrží i při tepelné úpravě. Sice jejich příprava prověří pevnost vašich nervů a zručné ruce, nicméně výsledný dojem stojí za to: Nejprve každou houbu oloupejte a zbavte nožky, poté ji obtočte proužky těsta po obvodu a následně je přetáhněte“ na vrchní stanu kloboučku, která bude ovšem dole. Zároveň je k povrchu houby přitlačte, aby vznikla pohledná mistička (košíček), kterou naplníte dle našeho receptu. A až vše upečete, hostům předložíte fantasticky vyhlížející kousky, jež zaujmou nevšední chutí.

  2. JAK NA TO KROK ZA KROKEM: kloboučky žampiónů sloupněte a vykrojte z nich nožky.

  3. Vše po obvodu obtočte a rovněž zdola je pak obalte tenkými proužky lístkového těsta, jež jste nakrájeli rádýlkem z rozváleného velkého plátu. Získat musíte pohledné mističky (k hlavičkám zároveň těsto přitiskněte).

  4. Sardelovou pastu (mohou být sekané sardelky) utřete se sýrem a nasekanými bylinkami, směs dobře propracujte vidličkou a lžičkou ji naložte do žampiónových mističek.

  5. Do středu náplně vtlačte vždy polovinu červeného rajčátka, jež obtočíte sardelkou.

  6. Okraje každé mističky obalené těstem potřete krátce prošlehaným vejcem a na plechu s papírem na pečení kousky v troubě vyhřáté na 180 °C upečte (cca 20 minut).

  7. Po vyjmutí z trouby je hned podávejte.

  8. NÁŠ TIP: plněné košíčky můžete tepelně upravit nejen klasicky v troubě, ale rovněž přímo před zraky hostů na grilu, tzv. nepřímým způsobem grilování pod poklopem.

  9. Realizátorka receptu: Marcela Matyáčová, popis: Tamara Dobrovolná, editor: Jaroslav Volný


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!