Telecí líčka na červeném víně recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

Suroviny na líčka:
1 kg telecích líček
300-400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 střední cibule
300 ml červeného vína
600 ml Demi glace (dá se koupit nebo den předem uvařit v nejhorším případě lze použít i silný vývar)
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
3 větvičky tymiánu
rozmarýn
sůl
mletý pepř
máslo
rostlinný olej
Suroviny na oblohu:
1 menší mrkev
1 menší petržel
4-5 žampiónů
velkolistá petržel
Suroviny na bramborovou kaši:
1 kg brambor
smetana
mléko
máslo
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Postup na líčka: Maso osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova, aby se zatáhlo. Opečené maso vyjmeme, do kastrolu přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky, cibuli pokrájenou nahrubo, popřípadě dolijeme trochu oleje a opečeme dohněda. Poté zalijeme červeným vínem, přidáme opečené maso a počkáme, dokud se všechno víno nevyvaří. Zalijeme demi glace, přidáme koření, tymián, rozmarýn a dusíme pod pokličkou na velmi mírném ohni cca 4-5 hodin do úplného změknutí masa.

  2. Následně maso z omáčky vyjmeme a přes jemný cedník omáčku přecedíme. Nepasírujeme! Omáčku můžeme ještě dle potřeby trochu zredukovat. Nakonec ji zahustíme vychlazeným máslem nakrájeným na kostičky. Maso vrátíme do omáčky. Líčka servírujeme s bramborovou kaší, přelité omáčkou a s restovanou směsí hub, zeleniny a petržele.

  3. Postup obloha: Rozpálíme pánvičku, přidáme máslo a opečeme na něm mrkev a petržel nakrájenou na kolečka a žampiony nakrájené na čtvrtky. Přidáme velkolistou petržel a promícháme.

  4. Postup na kaši: Brambory uvaříme do měkka, scedíme a vrátíme na sporák a necháme všechnu zbylou vodu odpařit z brambor. Jakmile se zbavíme zbývající vody, tak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli. Dle chuti dosolíme. Kaši necháme před podáváním chvíli odpočinout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!