Tibi perlivá limonáda z Ambiente recept

Top Recepty, Nápoje

Suroviny na recept

tibi krystaly - dávka 50 g
50 g sušených fíků nebo jiné sušené ovoce
50 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve je nutné sehnat tibi krystaly, které způsobují fermentaci. Pražáci je ZDARMA dostanou v @http://eska.ambi.cz/cz/, ostaní si musí na internetu najít zdroj. Krystaly jsou zrna bakteriální kultury, podobné kefírové. Živí se cukrem ve všech podobách.

  2. Pak už je vše jednoduché. Potřebujete uzavíratelnou nádobu- mně se osvědčily tyto nápojové kontejnery o objemu min. 1,5 l. Výroba limonády má dvě fáze. V první vyrobíte tibi vodu. Tu uděláte tak, že promícháte 1 litr vody s cukrem a sušeným ovocem a nádobu uzavřete a necháte fermentovat 48 hodin. Pokud používáte sklo, buďte opatrní a kontrolujte, zda fermentace neprobíhá příliš divoce, aby Vám neexplodovala láhev. Někdo proto volí plastové láhve, kde vidí na první pohled, zda je flaška tvrdá a hrozí exploze. Jakmile máte tibi vodu hotovou, slijete ji. Krystalky vymyjeme a můžeme založit další novou várku tibi vody. Tímto postupem, při kterém dorůstají nové tibi krystalky, budete mít postupně dávky tibi na rozdávání kamarádům

  3. Čeká vás výroba limonády - druhá fermentace. Tibi vodu dáte do druhé nádoby, přidáte ovoce/zeleninu/bylinky dle chuti. Nádobu zavřete a dáte do lednice. Za 24-48 hodin je limonáda hotová. Přecedíme ji a konzumujeme. V lednici vydrží až 5 dní.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!