Točený třešňový dort recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

2 pláty lístkového těsta 30 x 30 cm (koupený polotovar)
500 g vypeckovaných třešní
Krém:
350 g másla
1,5 plechovky karamelizovaného kondenzovaného proslazeného mléka
Čokoládová poleva:
150 g čokoládových čoček (hořká čokoláda)
150 ml smetany ke šlehání
3 lžíce kukuřičného sirupu (tekutý med)
čokoládová rýže na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Jako první připravte karamelizované kondenzované mléko, jestliže jste je nekoupili v podobě polotovaru: Plechovky klasického proslazeného mléka nechte zcela ponořené ve vodě zvolna vařit 1,5 hodiny. Chladnout pak musí až do dalšího dne.

  2. V předstihu dále připravte čoko polevu (ganache): smetanu přiveďte k bodu varu, odstavte ji a nechte v ní rozpustit čokoládové čočky. Základ pak umíchejte dohladka společně s kukuřičným sirupem nebo medem a nechte ho zcela zchladnout (vyplatí se ho nechat v chladu odležet do druhého dne).

  3. Plát lístkového těsta rozrolujte a na podkladovém papíru jej rozdělte na délku rádýlkem na proužky široké cca 3 až 4 cm dle velikosti třešní (viz Náš tip). Každý středem poklaďte vypeckovanými třešněmi s mezerami o velikosti poloviny plodu a do těsta celou řadu opatrně zabalte, získáte hada ve tvaru perlovce.

  4. Zabalený proužek přeneste do kruhové formy o průměru 26 cm s listem papíru na pečení na dně a od středu či obvodu postupně stáčejte jeden za druhým do podoby spirály. Mezi prameny přitom ponechte cca 1 cm široký rozestup (kvalitní těsto by je mělo v průběhu pečení vyplnit).

  5. Obsah formy nakonec upečte v troubě vyhřáté na 200°C (cca 15 minut). Takto připravte ještě další 2 pláty a upečené nechte zcela vychladnout.

  6. Připravte krém: měkké máslo vyšlehejte doběla a po lžících do pěny zapracujte zkaramelizované mléko (musí mít pokojovou teplotu!). Jemný krém důkladně prošlehejte. Přibližně čtvrtinu krému rozetřete na jeden ze zchladlých kruhových plátů, přiklopte ho druhým a takto složte všechny 3 na sebe.

  7. Povrch celého korpusu potřete zbylým krémem (vrstva nemusí být dokonale hladká) a nechte vše v chladu ztuhnout. Celý nakonec polijte připravenou zchladlou čokoládovou polevou (ganache) a bok případně obsypte čokoládovou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!