Vepřové špízy na kyselém zelí recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- ŠPÍZY:
- 800 g vepřový bůček
- 2 klobásky (cca 200 g)
- 200 g uzeného špeku
- 2 větší červené cibule nebo bílé cibule
- 2 kávové lžičky vegety
- 1 kávová lžička mleté sladké červené papriky
- 1 kávová lžička grilovacího koření
- 1 polévkové lžíce worcesterové omáčky
- 1 polévkové lžíce sojové omáčky
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- kovové jehlice nebo špejle
- ZELÍ:
- 200 g anglické slaniny
- 1 sáček kysaného zelí
- 3 rajčata
- 1 cibule
- 3 bobkové listy
- tymián
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- celý kmín
- mletý pepř
- sůl
- olej (nebo sádlo)
- 1 dcl tmavého piva (může být a nemusí)
Postup Vepřové špízy na kyselém zelí
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso nakrájíme na kostky cca 4x4 cm a vetřeme do něj sypké koření (vegetu, papriku, grilovací) a dáme do mikrotenového sáčku a uložíme do rána do lednice. Na druhý den ráno maso vyndáme z lednice a přeložíme ho.
Smícháme olivový olej se sojovou omáčkou a worcesterem a tuto směs prošleháme tyčovým ponorným mixérem až vznikne hustá emulze. Touto emulzí zalijeme maso a řádně ji rukou vetřeme. Znovu uložíme do chladna a necháme proležet do doby použití.
Ostatní suroviny si nakrájíme na stejně široká kolečka – cibuli na měsíčky. Postupně střídavě napichujeme na špejle. Uvedené množství je na cca 6 jehel. Zprudka opečeme ze všech stran na větší pánvi a přeneseme na plech s připraveným kyselým zelím.
Dáme péct do trouby na 180°C cca 40 minut. Podáváme s čímkoli, co je nám libo nebo co nám k tomu pasuje.
Pekáček si vymázneme olejem nebo lépe sádlem a na dno vyskládáme plátky anglické slaniny. V kastrolu si na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme zelí, kmín, nakrájená rajčata, tymián, pepř, nové koření, bobkové listy, osolíme a chvíli podusíme.
Takto hotové zelí přendáme do pekáčku na anglickou slaninu, na zelí pak položíme připravené orestované špízy, opepříme a přidáme pivo a dáme odkryté zapéct, až bude maso hezky dohněda.