Vláčný velikonoční mazanec recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí (cca 20 g)
115 ml vlažného mléka
70 g cukru
70 g změklého másla
4 g soli
1 vejce
1 čajové lžičky vanilkového extraktu
1/2 čajové lžičky citrónového extraktu (nebo 5 g nastrouhané citrónové kůry z 1 citrónu)
35 g rozinek
35 g nasekaných loupaných mandlí
rozšlehané vejce na potření
mandlové lupínky na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.

  2. Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl, extrakty a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.

  3. Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.

  4. Nakonec vmícháme rozinky a mandle a zapracujeme.

  5. Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí).

  6. Po dalších 30 minutách těsto skulíme do bochánku (tzn. pořádně jej utáhneme, aby nám při kynutí v troubě drželo tvar), dáme plech vyložený pečícím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.

  7. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem stále vrací zpět.

  8. Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo přeřízneme do kříže. (Řez by měl být hlubší, já ho udělala mělký a mazanec se mně lehce roztrhl).

  9. Předehřejeme troubu na 160°C. Pečeme 40 - 50 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!