Vohrnoušky II - se švestkami a pudingem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 500 g hladké mouky 00
- 500 g polohrubé mouky výběrové - Zátkova
- 200 g mouky Zlatka
- 20 dkg cukru krupice
- sůl
- 6 dkg čerstvého droždí
- 2 lžíce rumu
- 4-5 žloutků
- 15 dkg másla
- 5 dkg sádla
- 5 dkg hery nebo zlaté hané
- 500-600 ml mléka (dle potřeby)
- švestky
- 1 vanilkový puding
- 2 lžíce cukru krupice
- 400 ml mléka
Postup Vohrnoušky II - se švestkami a pudingem
Postup přípravy receptu
-
Smícháme sypké přísady do mísy, do vlažného mléka dáme zmladit droždí.
V míse si uděláme důlek, droždí do něj vlijeme a poprášíme shora troškou mouky. Necháme pracovat.
Do misky si dáme žloutky, rum a rozpuštěný tuk a s trochou mléka rozmícháme. Pak zpracováváme těsto do vláčné hmoty a během kynutí několikrát propracujeme.
Hned po vypracování těsta si uvaříme puging obvyklým způsobem, jen s menším množstvím mléka. Nalijeme ho na nějaký tácek, aby byl asi v 1,5 cm vrstvě a necháme ho ztuhnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dílky a roztáhneme rukama na placičku.
Na každou dáme lžičku zchladlého pudingu a na něj řeznou stranou položíme půlku švestky. Tu mírně zatlačíme do těsta, tím se nám zvednou okraje a ty pak k sobě spojíme.
Klademe je vedle sebe na vymaštěný plech, mezi sebou promazáváme máslem. Na plechu je pak necháme ještě nejméně 20 minut nakynout. Upečeme a po upečení ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem s rumem.