Základní piškotové těsto recept

Top Recepty, Pro začátečníky

Suroviny na recept

6 vajec
6 lžic moučkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
(platí poměr 1 vejce = 1 lžíce cukru = 1 lžíce mouky)

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, znovu vyšleháme do tuhé pěny.

  2. Zlehka vmícháme (už ne šlehačem) např. stěrkou žloutky.

  3. Nakonec opět zlehka přimícháme mouku po částech a přes sítko.

  4. Pokud chceme dělat kakaové piškotové těsto, dáme 5 lžic mouky + 1 lžíci kakaa.

  5. Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála

  6. Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Rozetřeme jej na pečící papír a dáme hned do předehřáté trouby a pečeme asi 15-20min. na 170°C. Troubu 10-15 min. neotvíráme! aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že začne povrch krásně tmavnout a nádherně vonět a upečený piškot se začne oddělovat od boků plechu.

  7. Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty.

  8. Pokud děláme roládu, tak ještě teplou roládu obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečící papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí.

  9. Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit / pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!