Žampiony plněné dušenými hříbky,podušené na špeku a pórku recept

Top Recepty, Houby

Suroviny na recept

350 g žampionů (9 větších ks)
350 g hřibů (směs předem podušená)
na lžíci oleje
150 g pórku
50 g špeku
50 ml horké vody
2 lžíce Worcesterové omáčky
1 vejce
1 lžíce nasekané petrželky
1 lžička oleje
tenký plátek másla
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na lžíci oleje podusíme na větší kousky nakrájené hřiby a necháme vystydnout. Mezitím si na drobné kostičky nakrájíme špek a na silnější kolečka pórek.

  2. Ve větší pánvi na lžičce oleje necháme zrůžovět kostičky špeku, přidáme kolečka pórku, zakápneme omáčkou a podlijeme 50 ml horké vody. Uvedeme k varu, necháme 1 minutu převařit a stáhneme z ohně.

  3. Vychlazené, podušené hříbky promícháme s vejcem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Do každého sloupnutého žampionového kloboučku, ze kterého jsme odstranili nožku a vydlabali vnitřek dáme jednu vrchovatou lžíci hříbkové směsi.

  4. Naplněné žampiony narovnáme do pánve na přichystaný pórkový základ a pod pokličkou na mírném plameni dusíme 20 minut. 5 minut před dokončením přidáme pro zjemnění plátek másla. Vhodná příloha je bramborová kaše.

  5. Uvařené, se smetanou ušťouchané brambory dáme doprostřed talíře a lžící ji malinko roztáhneme k okrajům. Doprostřed kaše dáme pórkový sosík, na něj položíme naplněný žampion a můžeme hodovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!