Zavařování v mikrovlnce recept

Top Recepty, Mikrovlnná trouba

Suroviny na recept

Meruňky
broskve
jablka
rybíz
jahody
hrušky... prostě jakékoliv ovoce
zelenina

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce i s nálevem (dle vlastní receptury) naplníme do sklenic až po okraj tak, aby pod víčkem zůstalo volných jen asi 5 mm. Okraje sklenic osušíme a uzavřeme šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujeme příliš pevně.

  2. Na otočný talíř v mikrovlnce vložte plastovou misku používanou pod květináče (zachytí nálev, když obsah překypí). Sklenice rovnoměrně rozložte na misku, pokud máte jen jednu, dejte jí doprostřed.

  3. Nastavte na maximální výkon a sterilujte, výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml: Výkon 700 W = 6 min/1 ks Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks Výkon 850 W = 5 min/1 ks Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

  4. Tyto časy platí pro sterilizaci 1 sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů. Např: při výkonu mikrovlnky 700 W budete 2 sklenice vlnit 12 minut (2x6), 3 sklenice 18 minut a 4 sklenice 24 minut. Víc sklenic se do mikrovnky nevejde.

  5. Já osobně zavařuji sklenice jednu po druhé, protože čas se větším množstvím neušetří, a mám obavu, že 4 sklenice měkkého ovoce (např. meruňky) by se za 20 minut mohly rozvařit.

  6. Zavařování v mikrovlnce je ideální třeba při postupném dozrávání okurek: Sklenice o objemu 370 ml vlníme 3 minuty Sklenice o objemu 450 ml (viz obr. č.2) vlníme 4 minuty. Na obrázku č. 7 vidíte malé sklenice - 3 ks se dohromady mikrovlnily 11 minut na 750 W.

  7. Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Popište si na štítek dobu, čas a datum sterilizace (já to lepím na dno).

  8. Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!