Zeleninová polévka - sytá recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

Zelenina:
kapusta hlávková 1/3 hlávky
mrkev 4 ks
2 ks brambory
květák
čínské zelí 1/3
cibule
česnek 4 stroužky
celer (dle chuti)
pórek 1/2
sádlo 2 lžíce(olej)
mouka hladká 3 lžíce(nemusí být)
paprika sladká mletá 3 lžičky
sůl
kmín
nové koření 3 ks
pepř celý 3 ks
bobkový list
zeleninový bujón
klobása 2 nožičky (jiná libovolná uzenina)
kousek špeku
libeček
petrželka
celerová nať

Postup přípravy receptu

  1. Do vyššího hrnce dáme sádlo, lehce ohřejeme a vložíme na kostky nakrájenou cibuli, necháme jí zesklovatět, přidáme 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky, na větší kousky nakrájený špek a na kolečka nakrájené klobásy. Vše necháme orestovat (ne do hněda!).

  2. Pak přidáme oloupanou na proužky nakrájenou mrkev 3 ks, celer na proužky, květák na růžičky, na silnější plátky nakrájené brambory, orestujeme a zasypeme moukou. Mouku necháme za stálého míchání orestovat.

  3. Přidáme ml.papriku a podlijeme studeným vývarem. Nejdříve jen trošku, aby jsme odvařili mouku ode dna, pak dolijeme do potřebného množství, osolíme, přidáme koření a pod pokličkou necháme zavařit (občas promícháme, aby se nám polévka nezačala přichytávat).

  4. Jakmile začne vařit, přidáme nakrájenou kapustu, čín.zelí a zbylý česnek a bez pokličky necháme na mírném plameni vařit (dle množství asi 20 min). Tak 5 minut před koncem varu přidáme poslední mrkev - nastrouhanou na hrubém (slzičkovém) struhadle a na kolečka nakrájený pórek. Hlídáme aby se zelenina nerozvařila ale jen změkla.

  5. Polévku ještě dle potřeby dochutíme solí a přidáme nasekané bylinky (již nevaříme !) a můžeme podávat. Polévka je dobrá a velmi sytá, tudíž nám s pečivem stačí i jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!