Zeleninová polévka - sytá recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- Zelenina:
- kapusta hlávková 1/3 hlávky
- mrkev 4 ks
- 2 ks brambory
- květák
- čínské zelí 1/3
- cibule
- česnek 4 stroužky
- celer (dle chuti)
- pórek 1/2
- sádlo 2 lžíce(olej)
- mouka hladká 3 lžíce(nemusí být)
- paprika sladká mletá 3 lžičky
- sůl
- kmín
- nové koření 3 ks
- pepř celý 3 ks
- bobkový list
- zeleninový bujón
- klobása 2 nožičky (jiná libovolná uzenina)
- kousek špeku
- libeček
- petrželka
- celerová nať
Postup Zeleninová polévka - sytá
Postup přípravy receptu
-
Do vyššího hrnce dáme sádlo, lehce ohřejeme a vložíme na kostky nakrájenou cibuli, necháme jí zesklovatět, přidáme 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky, na větší kousky nakrájený špek a na kolečka nakrájené klobásy. Vše necháme orestovat (ne do hněda!).
Pak přidáme oloupanou na proužky nakrájenou mrkev 3 ks, celer na proužky, květák na růžičky, na silnější plátky nakrájené brambory, orestujeme a zasypeme moukou. Mouku necháme za stálého míchání orestovat.
Přidáme ml.papriku a podlijeme studeným vývarem. Nejdříve jen trošku, aby jsme odvařili mouku ode dna, pak dolijeme do potřebného množství, osolíme, přidáme koření a pod pokličkou necháme zavařit (občas promícháme, aby se nám polévka nezačala přichytávat).
Jakmile začne vařit, přidáme nakrájenou kapustu, čín.zelí a zbylý česnek a bez pokličky necháme na mírném plameni vařit (dle množství asi 20 min). Tak 5 minut před koncem varu přidáme poslední mrkev - nastrouhanou na hrubém (slzičkovém) struhadle a na kolečka nakrájený pórek. Hlídáme aby se zelenina nerozvařila ale jen změkla.
Polévku ještě dle potřeby dochutíme solí a přidáme nasekané bylinky (již nevaříme !) a můžeme podávat. Polévka je dobrá a velmi sytá, tudíž nám s pečivem stačí i jako hlavní chod.