Bílý sezamový chléb bez lepku, mléka a vajec recept

Top Recepty, Dietní recepty

Suroviny na recept

450 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
1.5 kávové lžičky soli
1.5 kávové lžičky cukru
200 g bezlepkové mouky Jizerka
200 g bezlepkové mouky Mantler
50 g jáhlové mouky
2 lžíce instantní bramborové kaše bez mléka
2 lžíce sezamu
2 rovné kávové lžičky sušeného droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí.

  2. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny).

  3. Po upečení opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

  4. Bezlepkový chléb vyžaduje trochu víc pozornosti než klasický. Během prvních deseti minut je dobré pomocí gumové stěrky stírat zbytky mouky ze stěn nádoby, protože bezlepkové těsto se obvykle nepromíchá a neprohněte tak jako lepkové.

  5. Dále je důležité mít na paměti, že těsto by nemělo kynout dvakrát, proto se na pečení volí krátký program, během kterého se suroviny nejdřív promísí, poté obvykle asi deset minut bobtnají (záleží na typu pekárny, u některých se pouze mísí), následně se těsto prohněte, nakyne a upeče.

  6. Po upečení se mi osvědčilo chleba ještě před vyklopením několikrát propíchnout špejlí, aby z něj vyšla pára. I tak je třeba vyklápět velmi opatrně, bezlepkovému pečivu obvykle stačí velmi málo k tomu, aby se po upečení srazilo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!